ALFONS: Fransız
orijinli, koyu mor, siyah puslu, iri taneli ve orta mevsimde olgunlaşan
bir çeşittir. Marmara Bölgesinde Ağustos sonuna doğru olgunlaşır.
Oldukça verimli olup çok salkım yapar. Kaliteli üzüm için özellikle
sulanmayan bağlarda salkım seyreltmesi yapmak gerekir. Aksi
halde ufak ve boncuklanmış salkımlar görülebilir. Asma üzerinde ve
soğuk depoda muhafazaya uygundur. Siyah ve iri tanesi ile yüksek
fiyattan alıcı bulur.
CARDİNAL : Kaliforniya da Flame TokayxAlphonse melezi
olarak 1939 da elde edilmiştir. İri taneli, erkenci, kırmızı renkli bir
çeşittir. Erkenci bir tipi özellikle örtü altı için güney bölgelerimiz
için uygundur. Taban topraklarda çatlama görülebilir. Fazla yüklemede
ise boncuklanma ve yetersiz renklenme görülür. İri ve kaliteli tane için
bakım işlerini zamanında yapmak gerekir.
ÇAVUŞ : Anadolu orijinli ve çok sevilen bir üzüm
çeşididir. Beyaz Çavuş, Pembe Çavuş ve Bozcaada Çavuşu gibi pekçok
sinonimi vardır. Çekirdekleri küçük, içi boş ve tanede 1-3 adettir.
Fizyolojik dişi olması sebebiyle mutlaka babalık çeşitlere (Karasakız,
Balbal, Hafızali, Hamburg Misketi gibi)1/6 oranında bağda yer
verilmelidir. İri taneli (6-7 gr) oval, sarı yeşil renkli, kabuk ince,
şeffaf damarlı, pusludur. Erkenci sayılabilir. Marmarada Ağustos
ortalrında olgunlaşır. Ancak iri yaprakları ve küllemeye hassas olması
sebebiyle yaz budaması ve ilaçlamaların zamanında yapılması gerekir.
Kendine has aranan bir aroması vardır.
MÜŞKÜLE: Marmara bölgesinde ve özellikle İznik te yaygın
olarak üretimi yapılan beyaz taneli ve taneleri orta irilikte(4-5g) ve
yuvarlak oldukça verimli çeşitlerimizdendir. Kabuk kalın,puslu, şeffaf
ve sarı yeşil renklidir. Hasada yakın tanelerin güneş gören tarafı
kızarır. Salkımları orta iri (400-500g), kanatlı, konik ve orta
sıklıktadır. Asma üzerinde bekletmeye ve soğukta muhafazaya uygun bir
çeşittir. Çok Geçci olup Razaki den 3-4 hafta sonra olgunlaşır.
RAZAKI: Çok yaygın sofralık çeşitlerimizdendir. 20 den
fazla tip ve sinonimi vardır. Uzun oval şekilli ve çok iri taneli (6-7
gr) beyaz, 1-3 çekirdekli, az sulu-tatlı, kabuk kalın veya orta
kalındır. 20-40 ppm veya GA ile (tane 2-3 mm iken) irilik artışı ve sap
bağlantısı güçlendirilir. Marmara’da Eylül ün ilk haftası içinde
olgunlaşır. Orta budamaya (4-5 göz) uygundur.
SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ: Etli, az asitli, çekirdeksiz beyaz
üzümdür. Manisa ve Denizli taraflarında sofralık ve kurutmalık
yaygınolarak yetiştirilir. Ancak son yıllarda şarap yapımında da
kullanılmaktadır. Manisa’da, Akdeniz ikliminin etkisi altındaki 200 m.
yüksekliğindeki oldukça verimli kumlu topraklarda yüksek telli terbiye
sistemi uygulanarak dikilmiştir Denizli’de, yine verimli killi
topraklarda yetişltirilir. Ancak son yıllarda pazarlamada sorunlar
yaşanmaktadır.
PEMBE GEMRE : Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu da
yaygın üretilen yerli çeşitlerimizdendir. Çok iri, sert dokulu, yuvarlak
ve pembe tanelidir. Salkım güvesine karşı duyarlıdır. En geç olgunlaşan
çeşitlerimizdendir.
İTALİA: İtalya kaynaklı sofralık bir çeşit olup “İdeal”
adı ile de bilinir. BiconexHamburg Misketi melezidir. İri taneli, beyaz,
kalın kabukludur ve Hamburg Misketinden aldığı kokuya sahiptir. Mantari
hastalıklara hassastır. Yüksek terbiye (1-1.5 m) iyi sonuç verir.
Marmara ve Ege bölgesine önerilir.
PERLETTE : ABD orijinli, ince kabuklu, gevrek etli,
hafif aromalıdır. Çekirdeksiz olup GA uygulamaları ile tane iriliği ve
yola dayanıklılığı artar. Ancak çatlama ve çürüme riski oluşur. Çok
erkenci, sıcak yöreleri, derin-süzek toprakları sever. Ege ve Akdeniz
yöresinde yaygındır.
HAMBURG MİSKETİ : Yabancı orijinli bir çeşit olmasına
karşılık yıllarca Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen orta
iri taneli(4-5 g),siyah, yuvarlak şekilli ve orta kalın kabukludur. Tane
içi etli,sulu, tatlı ve misket kokuludur. 2-3 çekirdekli, konik
salkımlı, orta büyüklükte salkımlara sahiptir. Orta kuvvette gelişen
asmaları çok verimlidir fakat çok yüklemeden kaçınılmalıdır aksi halde
renklenme iyi olmaz. Hamburg misketi ayrıca Marmara bölgesinde Çavuş
çeşidine tozlayıcı olarakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Sofralık,
şaraplık ve şıralık olarak kullanılabilen bir çeşittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder